Varm hemokrati och skarpa klimatmål

4 januari 2024 13:38

Det hinner hända massor av saker på 365 dagar. Under det gångna året har vårt fokus legat på hemokrati, varsam renovering och en ny klimatstrategi. Samtidigt har bygg- och fastighetsbranschen haft ett tufft år, vilket såklart även speglar vår verksamhet.

Stefan Sandberg
Fotograf: Peter Lydén

Vi börjar där: några av de nya bostadsprojekt som var planerade kunde inte sättas igång på grund av de ökade kostnaderna för att bygga. Istället har vi fokuserat på de pågående projektet vi har och har färdigställt fler än 400 bostäder under året.

Vi kallar det hemokrati

Vi tror att allt blir bäst med samarbete och har därför tagit fram konceptet hemokrati – allas möjlighet att komma till tals och påverka sitt boende. Det innebär att det ska vara enkelt att komma i kontakt med oss, lätt att ge synpunkter och att man så ofta det går får vara med och bestämma. Ett nytt boinflytandeavtal mellan Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen har kommit på plats för att ytterligare stärka hyresgästernas möjligheter till inflytande över sitt boende.

Nu renoverar vi varsamt

Under året har vi jobbat aktivt med att ställa om underhållsarbetet till det vi kallar för varsam renovering. Det innebär färre totalombyggnader och istället mer proaktivt underhållsarbete av byggdelar. På det viset ser vi en lägre klimatbelastning, bättre ekonomi och färre skador på lång sikt. Dessutom kan vi bevara kulturarvet i våra fastigheter. Vi har också ett nytt digitalt system som avsevärt effektiviserar den långsiktiga underhållsplaneringen.

Skarpa klimatmål

Vår långsiktiga klimatstrategi är på plats. Här beskriver vi hur vi ska minska de cirka 80 tusen ton koldioxid som Svenska Bostäders verksamhet ger upphov till under ett år. Underhållsstrategin och en tydlig klimatbudget för varje nyproduktionsprojekt är huvuddelar i strategin, liksom fortsatta energiprojekt och att möjliggöra fler källor till förnyelsebar energi.

Mot 2024 och framåt

Vi arbetar med en av Stockholms mest eftertraktade produkt – lägenheten. Och i år har vi kunnat förmedla nästan 4000 lägenheter med hjälp av vår samarbetspartner Bostadsförmedlingen. Med det sagt så behövs det drygt 13 år i kön för att få en lägenhet och 2024 fortsätter vi arbetet med att fler stockholmare ska få en bostad.

Önskar dig ett gott nytt år!
Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder