Fakta om fibernätet

SB Bredband är byggt med den senaste och kraftfullaste bredbandstekniken, fiberoptik, hela vägen in i lägenheten för att vara framtidssäkert.

Om fibertekniken

Den stora fördelen med fiber är att den är gjord av glas. Det gör det möjligt att sända information via ljussignaler med ljusets hastighet.Elektriska signaler försvagas snabbt med ökande avstånd, men ljussignalen i en fiberoptisk kabel förblir praktiskt taget oförändrad. Det innebär att även den som bor långt från själva anslutningspunkten får en lika bra förbindelse som den som bor nära.

Idag är maxhastigheten 1000/100 Mbit.

SB Bredband i din lägenhet

I de flesta lägenheter finns ett lägenhetsnät för att nätet ska vara lätt att använda och för att säkra kvaliten på dina tjänster. Lägenhetsnätet består av bredbandsuttag i alla rum (ibland även i köket) samt ett bredbandsskåp som oftast finns i hallen, nära el- centralen. Ibland sitter skåpet i klädkammaren/lägenhetsförrådet. 

Aktörerna i nätet
Svenska Bostäder har byggt och äger själva nätet i fastigheten. Driften av nätet sköts av en s.k. kommunikationsoperatör (KO) som också ansvarar för att fylla nätet med olika tjänster.Svenska Bostäder har idag Zitius som kommunikationsoperatörer. 

Sidan uppdaterad: 2014-10-15

Mina sidor

Hjälp att logga in
Glömt pinkod? Logga in