Matavfallsinsamling

Det är både enkelt och bra för miljön att matavfallssortera. Stockholms stad har som mål att 2020 ska 70 procent av stockholmarna sortera sitt matavfall.

Det finns olika system för att ta hand om matavfall. Dessa system finns också representerade i en del av Svenska Bostäders fastigheter:

• I Annedal, Johannelund, Västberga och delar av Hammarby Sjöstad och Vällingby kan våra hyresgäster sortera sina matrester i papperspåsar som slängs i separata kärl. Matavfallet skickas sedan till en rötningsanläggning där det blir till biogas och biomull.
• I Norra Djurgådsstaden och delar av Bromsten finns matavfallskvarnar som river och mal sönder matresterna. Matresterna sköljs sedan ned i avloppsledningarna. På reningsverket skiljs matresterna från vattnet och läggs på rötning för att utvinna biogas och biomull.
• I Bagarmossen, Skärholmen, Bredäng och delar av Kärrtorp och Hagsätra sorterar hushållen matavfallet i Gröna påsar i plast som sedan kastas i det vanliga sopkärlet. En optisk sorteringsanläggning skiljer sedan ut de Gröna påsarna. Matavfallet kan sedan rötas och bli till biogas och biomull.

Svenska Bostäder arbetar för att erbjuda fler hyresgäster möjlighet att sortera ut sitt matavfall de kommande åren. Vi testar just nu hur det fungerar att samla sina matavfallspåsar i separat kärl i en miljöstuga. Idag kan drygt 5 700 av våra hyresgäster sortera ut sitt matavfall. Det betyder att drygt 20 procent av våra boende har möjlighet till matavfallsinsamling.

Matavfallskvarnar

I Svenska Bostäders lägenheter finns närmare 200 matavfallskvarnar installerade dels i Bromsten och dels i Norra Djurgårdsstaden. Just i Norra Djurgårdsstaden kommer samtliga lägenheter att utrustas med avfallskvarnar.

Avfallskvarnarna som sitter under diskbänken startas med en knapp ovanpå bänken. Den river och maler ner matavfall som sedan spolas med avloppsvattnet till reningsverket. Det är på reningsverket som man utvinner avfallet till biogas som kan användas för att driva bussar och bilar.

I en matavfallskvarn kan du mala i princip allt som går att äta samt skal från frukter, grönsaker och ägg. De flesta sorters fruktkärnor (förutom mango), mindre ben och kaffefilter. Skal från räkor, kräftor, krabba och hummer går också fint.

Sidan uppdaterad: 2017-01-02

Mina sidor

Hjälp att logga in
Glömt pinkod? Logga in

Vad är matavfall?

Exempel på matavfall:

Rester av kött, fisk och skaldjur
Pasta, ris
Rester av bröd, äggskal
Rester av grönsaker, frukt
Teblad, kaffesump, filter och ofärgat hushållspapper

Detta kan INTE läggas i matavfallskärlet

Eftersom det utsorterade matavfallet rötas för att kunna bli biogas så kan du inte lägga till exempel jord i matavfallet då jorden försämrar rötningsprocessen. Här är några andra exempel på saker som inte ska läggas i matavfallet:

Förpackad mat
Stora köttben
Skaldjursskal
Örtkrukor/(snitt-)blommor
Fimpar, aska, snus
Kapsyler, vinkorkar
Smörpaket
Stearin
Disktrasor
Sopor och soppåsar
Snören
Handskar
Majsstärkelse-/bioplastpåsar