Under pandemin tillbringade människor mer tid hemma och grannarna blev viktigare än nånsin. Att hälsa på sina grannar är ett enkelt sätt att höja trivseln och tryggheten i sitt kvarter. Men det går att göra mer än så.
Svenska Bostäders hyresgäster startar ibland en gårdsförening för att kunna göra aktiviteter ihop.
– Många vill odla ihop, men vi har gårdsföreningar för allt från dataspel till boule, säger Bo Strömvall, trygghetssamordnare och ansvarig för boendeinflytandefrågor på Svenska Bostäder.
Innanför en till synes vanlig port på Söder möter besökaren en ovanlig syn: på gården går dvärghöns och pickar.
– Hönorna bidrar till att det händer saker på gården hela tiden. De går runt, de ligger på ägg, de får kycklingar som växer… Hönorna blir som en samlingspunkt för oss som bor här, säger hyresgästen Bengt Kjellander som berättar att grannarna varje söndagsförmiddag samlas för
”hönsfika” på gården. Då bjuds det på sockerkaka bakad på egna ägg.
Att ha höns på en innergård mitt i stan är dock ingen garanti mot rovdjur. För några år sen slog en hök ner och tog en höna, en annan gång tog sig en räv in på gården, förmodligen från närbelägna Tantolunden, och dödade alla hönorna.
– Då fick vi låna in några höns från Kristinehovs malmgård uppe vid Högalidskyrkan i väntan på att vi skaffade nya och byggde en ännu säkrare hönsbur, säger Bengt Kjellander, som tillsammans med de andra grannarna har en gårdsförening för det gemensamma arbetet med hönsen.
Enkelt att starta en gårdsförening
En gårdsförening är en möjlighet för hyresgäster hos Svenska Bostäder och Stadsholmen att tillsammans organisera sig för att göra saker tillsammans och på så sätt öka trivseln och tryggheten i sitt bostadsområde. Att starta en gårdsförening är enkelt, tillsammans med Hyresgästföreningen hjälper Svenska Bostäder till med både ansökan och ekonomisk uppföljning.
Det enda formella kravet på en gårdsförening är att medlemmarna är hyresgäster hos Svenska Bostäder eller Stadsholmen, att det finns en styrelse på minst tre personer och att det hålls årsmöte. Medlemmarna får vara hur många som helst.
– För att starta behöver man bara en idé om vad man vill göra tillsammans. Sen har vi en pott med pengar för att hjälpa till att genomföra planerna, säger Bo Strömvall, trygghetssamordnare och ansvarig för boendeinflytandefrågor på Svenska Bostäder.
Det finns ett hundratal aktiva gårdsföreningar bland Svenska Bostäders och Stadsholmens hyresgäster: Man målar, spelar boule och biljard, spelar i orkester, snickrar, syr, planterar, tränar, spelar X-box och nattvandrar.
– Möjligheterna är många. I Rågsved har vi en gårdsförening som anlagt en japansk
trädgård. I Gamla stan har några hyresgäster startat en lådcykelpool. Utgångspunkten är att vi inte säger nej till förslag om att starta gårdsförening. Sen kanske vi säger: Ni kan göra det här, men kanske inte exakt på det här sättet. Vi har en diskussion om vad som är genomförbart
och rimligt, det brukar inte vara några problem, säger Bo Strömvall.