Insamling av matavfall
25 november 2020 10:46
Senast år 2023 ska alla hushåll i Stockholms stad få möjlighet att samla in matavfall. Det är något vi i distrikt Västerort på Svenska Bostäder jobbar hårt för att uppfylla. Och vi behöver din hjälp! För sorterar vi fel så innebär det stopp i avfallshanteringen och risk för dålig lukt sommartid och skadedjur året runt.
1. Lämplig plats för insamlingsplats ska väljas ut; i anslutning till huset eller allra helst vid miljöstugan. Det måste finnas tillräckligt med utrymme runt om så att en stor lastbil kommer åt kärlen och samtidigt uppfylla arbetsmiljöregler för sophämtarna. Ibland behöver marken förstärkas med exempelvis markplattor.
2. Nya skåp behöver byggas upp och skyltas. Inuti placeras kärlen för matavfall.
3. Informations-kit bestående av bland annat matavfallspåsar, påshållare, slaskrensare, informationsmaterial (från och med 2020 även nyckel) ska färdigställas och packas för att sedan delas ut till alla hyresgäster i den fastighet som står på tur att samla in sitt matavfall.
– Lägger någon i vanliga hushållssopor eller matavfall i plastpåsar i matavfallskärlet så töms den inte. Vi får då istället beställa en hämtning av hushållssopor och det medför såklart en extrakostnad. Är du det minsta tveksam över var dina sopor hör hemma så släng dem hellre i hushållssoporna än bland matavfallet, säger Dan Larsson som är fastighetsingenjör på distrikt Västerort.
Vad är matavfall och vad gör det för nytta?
• Skal från frukt och grönt
• Pasta- och risrester
• Kaffesump och teblad
• Gamla frukter och grönsaker
• Gammalt bröd