Olaga andrahandsuthyrning är en trygghetsfråga
Svenska Bostäder arbetar sedan flera år med att se till att rätt personer bor i våra lägenheter. Men varför är det så viktigt att den som står på avtalet också är den som bor i lägenheten? Och vad kan du som hyresgäst göra om du vill hyra ut din lägenhet utan att riskera att förlora ditt kontrakt?
Birgitta Gradin arbetar som uthyrningssamordnare på Svenska Bostäder och svarar här på några vanliga frågor om vad som gäller kring andrahandsuthyrning.
Varför får jag inte hyra ut min lägenhet till vem jag vill?
Idag står nästan 700 000 människor i Stockholms stads bostadskö. Många är i stort behov av en egen lägenhet. Det är därför viktigt att den som inte längre behöver sin lägenhet lämnar tillbaka den så att nästa person i kön kan få flytta in. Vi ser också att det skapar otrygghet för grannarna att inte veta vilka som bor bredvid i trapphuset.
Hur gör jag om jag vill hyra ut min lägenhet?
För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Du kan exempelvis få godkänt att hyra ut din lägenhet om du ska prova att bo tillsammans med din partner eller för tillfälliga studier på annan ort. Börja med att skicka en ansökan till oss på Svenska Bostäder.
Vad händer om jag tar ut en högre hyra än vad jag har rätt till?
Då riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse.
Vad ska jag göra om jag misstänker att jag bor olagligt i andrahand?
Om du inte har något avtal med oss som fastighetsägare, inte får sätta ditt namn på dörren eller inte får tillgång till soprummet kan det vara tecken på att ditt boende är olagligt. För att reda ut situationen ber vi dig kontakta Kundcenter på telefon 08-508 370 00 eller via kontaktformuläret på Mina sidor.