Om du inte ska bo i din lägenhet under en tid kan du i vissa fall hyra ut den i andra hand. Du måste dock alltid ha tillstånd först.
Ansök om tillstånd för andrahandsuthyrning
För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Ett sådant kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, en längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
För att ha möjlighet att ansöka om andrahandsuthyrning av studentlägenhet behöver du ha bott i din studentlägenhet i minst sex månader innan önskad uthyrningsperiod
Till din ansökan om andrahandsuthyrning måste du bifoga en kopia av det hyresavtal som du har tecknat med andrahandshyresgästen. Om du inte har fått tillstånd från oss och ändå hyr ut din hyresrätt i andra hand riskerar du att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från lägenheten.
- Skriv ut en ansökan om andrahandsuthyrning där du anger dina skäl till uthyrning
- Skriv ett hyresavtal med den nya hyresgästen och skicka kopian till oss
- Ska du bo utomlands ska du även fylla i en fullmakt
Samtliga dokument skickas till Svenska Bostäder, Box 95, 162 12 Vällingby. Har du frågor kring din ansökan är du välkommen att höra av dig till Kundcenter.
Att tänka på gällande hyran
När du har fått tillstånd att hyra ut din hyresrätt i andra hand får du inte ta ut en högre hyra än den du själv betalar. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har.
Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse.
Olaga andrahandsuthyrning – en trygghetsfråga
Svenska Bostäder arbetar sedan flera år med att se till att rätt personer bor i våra lägenheter. Idag står nästan 700 000 människor i Stockholms stads bostadskö. Många är i stort behov av en egen lägenhet. Därför är det viktigt att den som inte längre behöver sin lägenhet lämnar tillbaka den så att nästa person i kön kan få flytta in.
Vi ser också att det skapar otrygghet för grannarna att inte veta vilka som bor bredvid i trapphuset.
Tecken på att ditt boende kan vara olagligt
- Betalar du en mycket högre hyra än dina grannar?
- Har du inget avtal med oss som fastighetsägare?
- Får du inte skriva dig där du bor?
- Får du inte sätta ditt namn på dörren?
- Får du inte hämta din post i huset?
- Får du inte tillgång till soprummet?
- Har du köpt ditt kontrakt av en annan person?
- Får du inte beställa en extranyckel?
- Säger den du hyr av att du inte får kontakta fastighetsägaren när något är trasigt?
Känner du igen dig i en eller flera punkter? I så fall kan det innebära att ditt boende är olagligt. För att reda ut situationen ber vi dig kontakta Kundcenter på telefon 08-508 370 00 eller via Mina sidor.